Oxette.mk

Политика за колачиња

Што се ,,колачиња”(cookies)?

Колачињата се мали датотеки, кои можат да се употребуваат од страна на веб-страници со цел да се подобри корисничкото искуство. Колачињата се зачувуваат на вашиот компјутер или мобилен уред кога го посетувате веб сајтот. Колачињата помагаат да се информираат веб-страниците за корисникот, овозможувајќи им на веб-страниците да го персонализираат корисничкото искуство. 

Зошто се користат ,,колачиња”(cookies)?

На веб страницата www.oxette.mk користиме колачиња(cookies) поради следните причини: 

  • За основни функции

Колачињате се од суштинско значење за водење на нашата веб-страница и се клучни за да ви овозможат беспрекорно искуство.

  • За подобрување на страницата

Колачињата ни овозможуваат подобрување, оптимизирање и унапредување на  нашата веб-страница гледајќи како се користи.

  • За персонализација

Колачињате помагаат содржината да биде што е можно по персонализирана, на пример: 

За да запомниме дали се согласувате(или не) со нашето користење на колачиња(cookies) на оваа веб-страница. 

Која содржина сте ја пребарале на нашата веб-страница, кога сте ја посетиле и од која веб страница сте биле пренасочени. 

Кога ја посетувате нашата веб-страница, можеме да собереме некои податоци од Вашето претходно пребарување, како на пример IP адресата.

Каков вид на колачиња користиме?

Користиме 3 вида на колачиња(cookies) во зависност од нивната намена: 

  • Задолжителни колачиња(cookies) се неопходни за непречено работење на веб-страницата. Овие колачиња(cookies) секогаш автоматски се превземаат на Вашиот компјутер, не собираат лични податоци и за нивното поставување не е потребна Ваша согласност. 

Покрај задолжителните колачиња(cookies), користиме и аналитички и маркетинг колачиња(cookies) за кои е потребна Ваша согласност. 

  • Аналитичките колачиња(cookies) овозможуваат испраќање и анализа на активностите на корисникот на веб-страницата а со цел подобрување на функционалноста на веб-страницата и нашите услуги, како на пример оптимизација на веб локацијата за различни типови на уреди, оперативни системи, идентификација на најпопуларни и најмалку популарни производи, анализа како и на кој начин посетителите се движат на веб-страницата. 
  • Маркетинг колачињата(cookies) ни овозможуваат да можеме да ги објавуваме своите известувања на Oxette.mk страната, како и на други веб страници и друштвени мрежи на начин кој е прилагоден на Вашите интереси земајќи ја во предвид Вашата претходна посетеност на нашата веб-страница. 

Како да ги прифатите, контролирате и/или избришете колачињата?

Кога за прв пат ќе пристапите на страната www.oxette.mk може да добиете порака која што Ве известува дека користиме колачиња(cookies). Со кликнување на „се согласувам“ или „не се согласувам“ Вие изјавувате дека сте ја разбрале и се согласувате или не се согласувате со употребата на овие датотеки, како што се објаснети во оваа Политика за колачиња(cookies), при што може да ги промените подесувањата во Вашиот интернет пребарувач за да ги дозволите, органичите или забраните колачињата(cookies). 

Со користење на колачињата(cookies) Вие се согласувате со Политиката  за колачиња(cookies) за сите видови на колачиња: неопходни, аналитички и колачиња за маркетинг. Со одбирање на полето „не се согласувам“ Вие не се согласувате со користење на аналитички колачиња и маркетинг колачиња. Прифаќањето на користење на аналитичките и маркетинг колачињата(cookies) не е неопходно потребно за работа на нашата веб страница, но истите би Ви овозможиле подобро искуство во пребарувањето. Доколку не сте согласни со користењето на овие веб колачиња(cookies) истите може да ги избришете или блокирате. Можете да ги избришете сите колачиња(cookies) кои веќе се наоѓаат на Вашиот компјутер и можете да го подесите поголемиот дел од интернет пребарувачите за нивно спречување. Доколку го сторите ова можно е да не работат некои услуги и функционалности. 

Генерални информации

Политиката за колачиња е дел од Политиката за приватност на Oxette.mk која објаснува што Oxette.mk прави со собраните информации од нашите корисници. За повеќе иформации посетете ја Политиката за приватност.

Политиките може да се менуваат и обновуваат повремено и затоа Ве молиме посетувајте ги полтиките за да се информирате за евенутални промени.